Jorden
Jorden
"AD ANDRE VEJE"
Rejsebeskrivelser fra en forunderlig verden.

Rejsende i en broget verden
Rejsebeskrivelse fra:
.
Europa
Oceansejlads
New York
Borneo 
Indonesien
Pakistan
Indien 
Sygdom i Indien
Bolivia
Venezuela/Brasilien
Trinidad og Tobago
 
 
Sigte og mål med disse rejsebeskrivelser:
I flere af rejsebeskrivelserne her vil du som læser få mulighed for at reflektere over kontroversielle rejsetemaer. Temaer som f.eks. påpasselighed contra risiko, missionsarbejde og dets effekt, vilje og evne til at forstå ukendte sammenhænge, samt Holdning til det at rejse, og stillingtagen til det, vi som turister støder på ude i verden, er væsenlige aspekter af rejselivets berettigelse. Vi skal lære at forstå, at acceptere og endda selv at gå ad andre veje.det at være en rig turist i fattige omgivelser. Refleksion vil altid medvirke til at skærpe vores sanser som turister, samt øge graden af respekt for det anderledes. I turistens opførsel og hele adfærd er graden af både forståelse og respekt indeholdt. Og deri ligger en vanskelig balance gemt.
-----------------
Længden af rejsebeskrivelserne ligger fra 4 - 12 A4 sider, så sæt dig godt tilrette. Alle oplevelser er jo unikke, så lad dig for en stund rive med af netop mine historier fra den forunderlige verden. God fornøjelse! 
Læs lidt om budskaber og se giraffen nederst på siden.
'
 
Svækket! - historie fra et 2 måneder langt indisk sygeleje.  1986
Om det at blive ramt af sygdom i omgivelser, hvor behandling, rådgivning og støtte er endnu mere usikkert end man nok ville forvente. Pludselig bliver rejselivets kaleidoskopiske udbud ligegyldigt, og dagligdagen ensformigt centreret om helbredet. Hvordan træffer man med escalerende sygdom i kroppen de rigtige valg, og hvor er grænsen for det forsvarlige? Historien kan måske lære dig lidt ekstra påpasselighed, og det er som rejsende ikke det værste, man kan opnå.
Borneo - fantasi og virkelighed. - hos hovedjægernes sønner. 1987
Tag med på en rejse til en isoleret verden. 520 km. op ad Mahakam floden på besøg hos dayak-folket der traditionelt har skulderlange øreflipper, bor i langhuse og tidligere tog beskyttelse i deres fjenders hoveder. Læs også om kommercielle firmaers indtog i junglen og missionærernes nok så hovedløse indsats for at udrydde de gamle kulturer.
Sejlads i modvind.  - 33 døgn på havet med en gal mand. 1990-91
Oceansejlads er eventyr, udfordring og naturoplevelser i topklasse. Det er en enorm prøvelse og lidt af en mental overvindelse første gang. Der er på mange måder forbundet noget romantisk og dagdrømmeragtigt med den form for rejse, hvilket også er berettiget på sin vis. Men det indebærer samtidig en risiko for et socialt kollaps, hvor trang til mytteri bliver stærkere følelser end sult eller frygt for naturens kraft.
De åbne døres land.   -  følelsesvarm historie fra Pakistan.  1986
Pakistan er et land, hvor gæstfrihed overfor hvide er aldeles grænseoverskridende, og måske netop stedet hvor den rejsendes sikkert ømmeste tå - samvittigheden - bliver trådt hårdest og mest skånselsløst. Muslimsk kan sagtens være overdådigt opofrende - især for en vesterlænding.
Blade der giver kræfter. - om opslidende arbejdsliv og cocablade i Bolivia 1991
Besøg i et mineterræn i 4000 meters højde, hvor middelalderen stadig er dagligdag, I arbejdernes 42 årige trælsomme liv  i et beskidt underjordisk varmehelvede, fremstår cocobladene som livets eneste støttepille, en forudsætning for mændenes overlevelse. Tankevækkende som vore dages frie verden huser slaveagtige liv.
Gyldne drømme i blik. - guldgraverscener fra Venezuela og Brasilien.1991
Tag med på en rigtig pioneerfærd ud hvor byerne endnu ingen navne har, og hvor drømmen om et lykkefund i jorden er ligeså levende som bebyggelsernes første tilflyttere. Læs om betingelserne i et område, hvor lovens lange arm ikke altid har magt, og hvor det ædle metal, som lykkeridderne så voldsomt eftertragter, bringer dem i konflikt med nogle af Amazonas sidste indianere.
Indien bag facaden og de spiddende øjne. 
- om det livgivende brændsel der fodrer den rejsendes bål.1987
Causerende rejsebeskrivelse af livet i en indisk landsby - langt fra masseturismens kulturødelæggende nedtromling. Ude hvor spiddende øjne følger den mindste bevægelse, må du selvbevidst kende mål og hensigter. Som eksponent for "det søde liv" skal du kunne bevare fodfæstet i en situation, hvor selv de herreløse hunde kan se, at du er fremmed. En krævende men spændende opgave.
Den store fest. - til calypsotam-tam og hede kropsrytmer i Trinidad.1991
Når udstyr, farver, sensuel mimik, dans og musik går op i en højere enhed, og et helt land bidrager til et karnevals intensitet og succes,  da er det værd at lægge mærke til og indeholder en kulturel nerve, der let sender blodet hurtigere rundt i selv umusikalske nordeuropæiske polka-årer.
Pumamanden - en søvnløs nat i "the big apple". 1993
Historie om at tage chancer, og forsøget på at bevare en vis kontrol i en spontant opstået krise situation. Om et forsinket fly, en ægte pumaelsker og det at ende i seng med en fremmed mand i et vilkårligt ydderkvarter i New York 
Østens Daltonbrødre - røverbande på ambassaderuten i Jakarta. 1987
Beretning der viser, at du skal stå tidligt op for at undgå de mest snedige og organiserede tyvebander i de store hovedstæder. Det er svært at beskytte sig imod vore tiders Daltonbrødre, uden at det går ud over de mest elementære forpligtelser man som turist i 3. verdens lande har. Og det er næsten for dyrt betalt.
Arbejdskraftens frie bevægelighed
- ungdommeligt forsøg på at arbejde og blaffe sig frem i Europa. 1978 / 1979
Arbejsliv kombineret med rejselyst kan kombineres, selv om det kræver vilje, energi og vedholdenhed. Drueplukning, arbejde i appelsiner, bananer, fabrikarbejde og blodsnuser på gaden er lærerige oplevelser, der alle kan give et lille nøk indsigt i arbejdslivets forskellige krav. Læs også her om livet som blaffer på europæiske landeveje, om glæden ved at stifte og vedligeholde venskaber på rejse, og om juleaften ved "ydmygelsens port" en råkold decembernat i Bethlehem.


Den bagvedliggende tanke.
Noget af den erfaring, jeg har fået i rejselivet, er, at masseturismens udviklende Lidt om mig!
Jeg, Karsten Østergaard,  57 år,  har rejseerfaring fra 5Mig selv verdensdele og noget over 60 lande. Derudover har jeg i bagagen 2 atlantkryds som sejlbådsgast (senest 1997) og talrige andre arbejdsforhold fra forskellige lande. Så er det på plads! 
Jeg er indehaver af outdoor-butikken Rejsequip i Silkeborg.
værdi kun er begrænset, og i værste fald virker den decideret kultur-nedbrydende. Særligt i det personlige møde, hvor tidsfaktoren ikke er væsentligste parameter, igennem nærvær og igennem indsigt sker noget, der kan berige den rejsende, til glæde og gavn for denne og samtidig for de besøgte. Så det synspunkt vil jeg, med beretningerne, samtidig gerne formidle videre. 
Til gengæld kan den individuelle, noget tidskrævende rejseform måske medvirke til at bevare verdens forskelligheder en smule længere, idet vi som rejsende således også lærer at forstå og påskønne det anderledes, og forhåbentlig med den rette afstemning kan hjælpe at beskytte det.
Den lidt mere bevidstløse masseturisme har selvfølgelig også sin plads, men det hører bedst hjemme i den vestlige kultur og samfundsorden, der allerede er harmoniseret og klonet. Og dermed er udgangspunktet selvfølgelig meget forskelligt, om man skal rejse i Peshawar, Pandrup eller i Perth. 

Således udvikler vi os selv, vores væremåde og vores signaler til andre efterhånden som vi kommer frem. Tak for ordet og god fornøjelse her. . .
Ønsker du at kommentere artikler eller andet - send gerne e-mail
Link.gifforsiden